Novi broj župnog listića

četvrtak, 14. listopada 2010.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci otvoreno obilježavanje 400 godina kapucina u Hrvatskoj


U ispunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci sinoć, 13. listopada, svečanom je akademijom otvoreno četverodnevno obilježavanje 400 godina djelovanja braće franjevaca kapucina u Hrvatskoj.
Otvorenju ove obljetnice nazočili su Fra Jure Šarčević, generalni definitora našeg kapucinskog Reda iz Rima, magistrica znanosti, gospođa Vesna Buterin, izaslanica predsjednika hrvatskog Sabora, gospodina Luke Bebića i zastupnica u hrvatskom Saboru, profesor Goran Crnković, ravnatelj državnoga arhiva i predsjednik Matice hrvatske – riječkog ogranka i izaslanik ministra kulture gospodina Bože Biškupića; magistar znanosti Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke; gospođa Nada Turina Đurić, zamjenica Župana Primorsko - goranske županije, te monsignor Emil Svažić, generalni vikar Riječke nadbiskupije i izaslanik mons. dr. Ivana Devčića, nadbiskupa i metropolita riječkog, koje je, kao i sve prisutne svećenike, redovnike i redovnice u pozdravnom govoru otvorenja ove obljetnice pozdravio fra Ivica Petanjak, provincijal Hrvatske kapucinske provincije.

Fra Ivica je tom prigodom naglasio:
"Na osobiti način pozdravljam gospođu maestru Nadu Matošević, intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca, kao i sve njezine suradnike i djelatnike kazališta, jer su nam otvorili vrata ovog dičnog hrama kulture da na svečani način započnemo završnu proslavu četiristote obljetnice dolaska franjevaca kapucina na hrvatsko tlo i u grad Rijeku.
Pozdravljam i zahvaljujem pokroviteljima ove naše proslave:
Hrvatskom saboru, generalnom pokrovitelju Riječkoj Nadbiskupiji, Gradu Rijeci i Primorsko goranskoj županiji. Ja osobno, a vjerujem da te iste osjećaje dijele i sva braća kapucini, proživljavamo ovu jubilarnu kapucinsku godinu u zajedništva sa svima vama koji ste naši prijatelji, naši gosti, a nadasve smo braća i sestre u Isusu Kristu i u svetom Franji Asiškom.
Ako bi se večeras među nama našao i netko tko drugačije misli, živi i vjeruje nego mi, neka nam dopusti i na ovom mjestu istaknuti da svega ovoga večeras, kao i onoga što će se narednih nekoliko dana događati u Rijeci, ne bi bilo da nas nije svojim Duhom povezao Isus Krist i svojim načinom života i nasljedovanja istog Krista oduševio sveti Franjo Asiški.
Iz te vjere su kapucini kroz četiri stotine godina diljem Lijepe naše uz širenje Radosne vijesti obogaćivali i kulturu ove zemlje: književnošću, glazbom, raznovrsnom izdavalačkom djelatnošću i umjetnošću. A uvijek u službi naroda kojem su bili poslani i malog čovjeka kojem su nastojali ostati vjerni.
Neka i ova svečana akademija večeras, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana plemenitog Zajca, ispuni naše srce i dušu, da se duhom obogaćeni radosniji i poletniji vratimo onima s kojima živimo, onima za koje živimo i kojima smo poslani. Hvala vam što ste se odazvali!"

Svoju pismenu četitku braći kapucinima poslala je i hrvatska premijerka, gospođa Jadranka Kosor u kojoj je istakla: "Ova obljetnica iznimno je važna u hrvatskoj kulturnoj povijeti te je važna sastavnica hrvatskog identiteta uopće.", te dodala: "...želim da svoju službu i nadalje obavljate na dobrobit Katoličke crkve i hrvatskog naroda."

Obilježavanje ove obljetnice nastavlja se danas i sutra (14. i 15. listopada) međunarodnim znanstvenim simpozijem, a završava u subotu 16. listopada svečanim euharistijskim slavljem.
Dan prije ove svećane akademije na Riječkom groblju Kozala na grobnici braće franjevaca kapucina okupljena braća i vjernici iz Riječkog kapucinskog samostana molili su i Bogu zhvalili za sve preminule kapucine koji su kroz ovih 400 godina živjeli i radili na riječkom području.

Nema komentara:

Objavi komentar